Εκτός φυλακής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με επτά περιοριστικούς όρους




Ελεύθερος με επτά αυστηρούς περιοριστικούς όρους είναι πλέον ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχθηκε ότι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να βρίσκεται εκτός φυλακής λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Ο ίδιος ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη σύζυγό του καθώς ακόμη νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες, ανακουφιστηκε με την επίμαχη εξέλιξη.


Συγκεκριμένα, το δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση του πρώην υπουργού για αναστολή εκτέλεσης της ποινής του κατα πλειοψηφία, καθώς μειοψήφισαν δύο μέλη του δικαστηρίου. Την απόφαση άκουσε η σύζυγος του πρώην υπουργού, Βίκυ Σταμάτη, η οποία έδειξε ανακουφισμένη χωρίς όμως να θελήσει να προβεί σε κάποια δήλωση.

Οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στον πρώην υπουργό, καταδικασθέντα πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, είναι οι εξης:

– Καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ (ένας δικαστής είχε την άποψη η εγγύηση να οριστεί η εγγύηση στο ποσό των 100.000 ευρώ)

-Εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ξεκινώντας από το Μάιο του 2017

-Παράδοση του διαβατηρίου και της ταυτότητάς του

-απαγόρευση έκδοσης νέων τέτοιων εγγράφων

– Υποχρέωση νόμιμης διαμονής σε συγκεκριμένη διεύθυνση

-Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και

– Απαγόρευση χρήσης εναέριων και πλωτών μέσων

Άμεση ήταν η αντίδραση της υπεράσπισης καθώς έκρινε ότι το ποσό είναι ιδιαίτερα υπέρογκο και ο πρώην υπουργός δεν είναι σε θέση να καταβάλει τα χρήματα αυτά. “Δηλαδή το επόμενο βήμα με αυτή σας την απόφαση είναι να επιστρέφει στο κίνδυνο για τη ζωή του” υποστήριξε ο συνήγορος Λεωνίδας Κοτσαλής. “Αυτοαναιρείστε” είπε και ο Γιάννης Παγορόπουλος και αναρωτήθηκε: “αν μέχρι να βρεθούν τα χρήματα συμβεί το ανεπανόρθωτο , δεν τυγχάνει ζήτημα τεράστιας ευθύνης για όλους μας;” με τη Βίκυ Σταμάτη να αναφωνεί: “τεράστιες ευθύνες”.

Το δικαστήριο τελικά απέρριψε κάθε αίτημα, χωρίς να δεχθεί το ενδεχόμενο μείωσης της εγγύησης ή έστω μια προθεσμία για την καταβολή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση να ανασταλεί η ποινή του πρώην υπουργού διαρκεί μέχρι την έκδοση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργμάτων, η οποία αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Ο συνήγορος Λεωνίδας Κοτσαλής υποστήριξε σχετικά: “Είμαστε ευτυχείς με τη σημερινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε σχέση με την πέμπτη αίτηση αναστολής της ποινής. Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η εξαιρετικά βαριά κατάσταση της υγείας του κ. Τσοχατζόπουλου επιβάλει την αναστολή. Η κατάσταση του πρώην υπουργού ξεπέρασε την πύλη του 497 ΚΠΔ, δηλαδή τον κίνδυνο της βλάβης της υγείας και βρίσκεται πλέον στον κίνδυνο θανάτου. Ήδη με την πρώτη αίτηση το καλοκαίρι τα ιατρικά δεδομένα εκείνης της εποχής επέβαλαν την αναστολή. Είμαι ευτυχής που η καθυστέρηση αυτών των μηνών δεν είχε αμετάκλητες συνέπειες”.

Ο δικηγόρος Γιάννης Παγορόπουλος ανέφερε σχετικά: “Μετά από μια επίπονη και πολύμηνη προσπάθεια, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Άκη Τσοχατζόπουλου με περιοριστικούς όρους.

Το σημείο αυτό κρίνεται ως το έσχατο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά προς το αίτημα το εκδόν την απόφαση δικαστήριο αφού πρώτα διακινδύνευσε την υγεία του πρώην υπουργού. Έστω λοιπόν και τώρα η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον κ. Τσοχατζόπουλο να αποκαταστήσεις στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν την κακοποιημένη και πληγείσα επι μια πενταετία υγεία του ώστε να σταθεί στο πλευρό της συζύγου του και του ανηλίκου γιου του”.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά στο αποκαλούμενο “μαύρο πολιτικό χρήμα” και σύμφωνα με την κατηγορία ο πρωην υπουργός αποτέλεσε τον εγκέφαλο σε μια δαιδαλώδη ιστορία με στόχο να “ξεπλυθούν” εκατομμύρια ευρώ που αποτέλεσαν μίζες για την υπογραφή συμβάσεων γύρω από εξοπλιστικά προγράμματα. Κατά την απόφαση, ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν πίσω από οφ σορ εταιρίες, τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό και αγορές ακινήτων – ανάμεσά τους και το σπίτι της Διον. Αρεοπαγίτου- που στόχο φέρεται να είχαν την νομιμοποίηση των χρημάτων.