Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους, νεκροί οι 92 επιβαίνοντες




Στη Μαύρη Θάλασσα, σε σημείο ανοικτά του Σότσι, συνετρίβη αεροσκάφος Tupolev 154 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με 92 επιβαίνοντες το οποίο κατευθυνόταν στη Συρία.



Όλοι οι επιβαίνοντες θεωρούνται νεκροί ενώ αξιωματούχοι από τη Μόσχα απομακρύνουν, στις πρώτες τους αναφορές, το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το αεροσκάφος μετέφερε στη Συρία στρατιωτικό προσωπικό, μεταξύ τους στρατιωτική χορωδία και το μπαλέτο του διάσημου στρατιωτικού Αλεξάντροφ Ανσάμπλ, που θα πήγαινε στη βάση του Χμεϊμίμ έξω από στη Λαττάκεια.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, έχουν εντοπιστεί συντρίμμια που πιστεύεται ότι προέρχονται από το αεροσκάφος, όπως και σοροί στη θάλασσα.

Το αεροσκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Κυριακής των Χριστουγέννων, δύο λεπτά αφού απογειώθηκε από το Σότσι στις 04:25 (ώρα Αθήνας). Είχε σταματήσει εκεί για ανεφοδιασμό, έχοντας ξεκινήσει από τη Μόσχα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που επικαλείται το Interfax δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Η πρώτη σορός, όπως μεταδίδει το Russia Today, βρέθηκε περίπου 6 χλμ ανοικτά του Σότσι, και γίνεται λόγος για μέχρι στιγμής έξι σορούς που έχουν εντοπιστεί. Τα συντρίμμια βρέθηκαν σε βάθος περίπου 50-70 μέτρων.

Τα αίτια του δυστυχήματος βρίσκονται υπό διερεύνηση. Οι πρώτες αναφορές στα ρωσικά ΜΜΕ μιλούν για ενδεχόμενη βλάβη ή για ανθρώπινο λάθος. Στη Μόσχα, ο επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας Βίκτορ Οζέροφ, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο RIA πως «αποκλείεται απολύτως» το ενδεχόμενο τρομοκρατίας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κρεμλίνο ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής.

Τα 64 μέλη της χορωδίας που βρίσκονταν στο αεροσκάφος πήγαιναν στη Συρία για χριστουγεννιάτικους και πρωτοχρονιάτικους εορτασμούς στη ρωσική βάση. Το Αλεξάντροφ Ανσάμπλ είναι ένα από τα δύο σχήματα που συνιστούσαν τη χορωδία του Κόκκινου Στρατού.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα με αεροσκάφος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Τη Δευτέρα, αεροσκάφος με 39 επιβαίνοντες είχε συντριβεί στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με όλους τους επιβαίνοντες να επιζούν (αν και ορισμένοι με σοβαρούς τραυματισμούς).