BofA: Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση



Δυσκολότερο από όλα προβλέπεται το ζήτημα του εργασιακού
Η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιο «light» από την ιδιαίτερα πολύπλοκη πρώτη αξιολόγηση, αλλά περιλαμβάνει αρκετά δύσκολα ζητήματα, σημειώνουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch σε τελευταία έκθεσή τους. Δυσκολότερο από όλα προβλέπεται το ζήτημα του εργασιακού, με τον οίκο να τονίζει ότι πέραν αυτού, θα υπάρξουν και άλλες «ευκαιρίες» για να δοκιμαστεί η σταθερότητα και η ισχύς της κυβέρνησης.


Μετά από αυτά, η BofA βλέπει δυσκολίες και στις συζητήσεις για το χρέος, καθώς εκτιμά ότι η περαιτέρω ελάφρυνσή του, πέραν των υποσχέσεων που έχουν δοθεί, είναι δύσκολη εν όψει των εκλογών. «Το ζήτημα αυτό παραμένει (και θα παραμείνει) άλυτο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και χωρίς μια σωστή λύση, η χώρα θα παραμείνει ευάλωτη σε σοκ εμπιστοσύνης», τονίζεται.

Συνεπώς, η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν βρίσκεται στο τραπέζι, για τώρα, σημειώνουν οι αναλυτές. Κατά την άποψή τους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι εξίσου αυστηρή με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει. «Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η συμμετοχή των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ μοιάζει απίθανη, και σίγουρα για το κοντινό μέλλον», αναφέρει η BofA, υπενθυμίζοντας ότι η άποψή της αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις του Mario Draghi στην τελευταία συνέντευξη τύπου του.

Κατά τα άλλα, ο αμερικανικός οίκος αναθεωρεί την εκτίμησή του για το ΑΕΠ του 2016 στο -0,3% από -1% προηγουμένως, διατηρώντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% το 2017.

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι η γενική του άποψη για την πορεία της οικονομίας παραμένει η ίδια: Η οικονομία αναμένεται να ομαλοποιηθεί σταδιακά, καθώς τα αρνητικά σοκ θα «σβήνουν» και ο τραπεζικός τομέας θα σταθεροποιείται με τη βοήθεια των πολιτικών της ΕΚΤ. Για το γ΄ τρίμηνο, εκτίμηση της BofA είναι ότι το ΑΕΠ εμφάνισε ήπια ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση.