Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Χαλκίδας!

 
Πραγματοποιήθηκε για ακόμη μία χρονιά με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου ο εορτασμός της μνήμης της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της Χαλκίδας.
Περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στα σοκάκια
Περιφορά της εικόνας της Αγίας Παρασκευής στα σοκάκια

Από πολύ νωρίς η εκκλησία είχε γεμίσει με κόσμο ο οποίος περίμενε στη σειρά ευλαβικά για να προσκυνήσει ενώ το δυναμικό «παρών» τους έδωσαν για άλλη μια χρονιά οι φαντάροι, η Φιλαρμονική, ο Ερυθρός Σταυρός, οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Πρόσκοποι καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της Χαλκίδας, όπως το Λύκειο Ελληνίδων, οι Κρήτες, οι Πόντιοι, το Αλωνάκι κ.α.


Αρχικά πραγματοποιήθηκε εσπερινός στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Χαλκίδα, στον οποίο παρέστησαν  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Σίμος Κεδίκογλου, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Πρατσόλης, ο αρχηγός της Εθνικής Ενότητας Τάκης Μπαλτάκος, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Μίνα Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης στους Τομείς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αργύρης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βουρδάνος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ηλίας Μπούρμας και Σταμάτης Γκάβαλης,  κ.α.


Στον εσπερινό παρέστησαν ακόμη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας Γιώργος Γιαννούκος, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Μπαντούνας, Διαμαντής Καρκαντελίδης, Δημήτρης Παπαποστόλου, Γιώργος Μπουραντάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωάννα Δαριβέρη, Κώστας Τσάμαρης, Σωτήρης Ανυφαντής, η Πρόεδρος της ΔΟΠΠΑΧ Κατερίνα Καλαμιώτη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκίδας Παναγιώτης Καράβας, ο τοπικός σύμβουλος Μύτικα Γιάννης Πανταζής, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Δεμερτζής, ο εκπρόσωπος Τύπου της Τελείας Σταύρος Μακαρίου, η Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑΟΣ Ευβοίας Αρετή Σιόγκα, ο πρώην βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Πνευματικός, ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο Ναύαρχος Νίκος Φατούσης κ.α. καθώς και εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος.


Επίτιμος καλεσμένος στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής ήταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος.


Με το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας στους δρόμους της Χαλκίδας και πιο συγκεκριμένα στα γραφικά σοκάκια της Αγίας Παρασκευής, στην Κώτσου, στη Βενιζέλου, για να φτάσει στο στρογγυλό στην παραλία της Χαλκίδας, όπου και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δέηση.


Παίρνοντας το λόγο ο Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του ανέφερε: «Σήμερα τιμάτε ο ιστορικός ναός της Αγίας Παρασκευής. Είναι μεγάλη η Χάρη της και την παρακαλούμε να μας σκεπάζει με τις φτερούγες της και να προσεύχεται για την προκοπή και τη σωτηρία μας. Προεξάρχων της αποψινής πανήγυρις είναι ο Μητροπολίτης Άνθιμος, τον οποίο ενθρόνισε ο λαός και τον οποίο εμπιστεύεται ο Θεός για να υπερασπιστεί τα δίκαια της φίλτατης πατρίδας μας. Ευχαριστώ πολύ τους άγιους Αρχιερείς που βρέθηκαν απόψε εδώ. Τους ευχαριστώ για την αγάπη τους και την αποδοχή της πρόσκλησής μου. Ήρθαν εδώ στη Χαλκίδα για να λαμπρύνουν τις εκδηλώσεις μας. Να τους ευχηθούμε από καρδιάς ο Θεός να τους χαρίζει πολλά και ευλογημένα χρόνια».


Εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος ο οποίος μίλησε για το Ισλάμ και τον χριστιανισμό, για την πνευματικότητα και το δρόμο του Θεού που είναι ο μόνος αληθινός, ενώ κάλεσε το λαό να σταθεί στο ύψος του παρά τα δεινά που περνάει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ που με καλέσατε να δω και από κοντά τη χαρά των Χαλκιδέων οι οποίοιν μετέχουν στις εκδηλώσεις της Πολιούχου τους. Η αγία Παρασκευή ήταν σημαντική επειδή επέλεξε λίγο πριν το τέλος της ζωής της το δρόμο του Θεού. Ο Χριστός είχε πει ότι εγώ είμαι η αλήθεια και αυτό το είδε η Αγία Παρασκευή για αυτό και στο τέλος της κληρώθηκε η αλήθεια. Προτίμησε να πεθάνει παρά να συμβιβαστεί με ένα παρόν που έχει ημερομηνία λήξης. Γιατί ζούμε σε ένα παρόν που δεν το επιλέξαμε και ο άνθρωπος το έχει αντιληφθεί ότι είναι αναλώσιμος και για αυτό ζητά την πνευματικότητα. Αν κοιτάξετε γύρω σας θα δείτε ότι καταρρέουν τα πάντα. Δεν καταρρέει μόνο ο δικός μας περίγυρος αλλά και ο ευρωπαϊκός. Ο ευρωπαϊκός χριστιανισμός δεν ικανοποιεί τους κατοίκους της Γηραιάς Ηπείρου. Το Ισλάμ γίνεται επικίνδυνο και οι άνθρωποι το φοβούνται ή ακόμα χειρότερα έχουν συνηθίσει να το φοβούνται. Στον ευρωπαϊκό χώρο η μόνη λύση είναι η ομοσπονδιοποίηση των κρατών. Ο δικός μας πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα και ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να βελτιώνεται μέσα του. Ο Χριστός νίκησε το θάνατο και πάνω σε αυτές τις δάφνες της νίκης Του πρέπει να πατήσουμε. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε τα μάτια της Αγίας Παρασκευής. Χρειαζόμαστε τα μάτια της καρδιάς μας για να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα. Ο λαός μας πρέπει να καταφέρει να σταθεί στην παγκόσμια ιστορία. Ας μας φωτίσει η Χάρη της να κατανοούμε τα πράγματα καλύτερα και να ανέβουμε σιγά-σιγά εκείνο το δέντρο στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο Χριστός. Χρόνια πολλά και καλα».


Με το πέρας των ομιλιών και της δέησης η εικόνα επέστρεψε στον ομώνυμο ναό με λιτανεία μέσα από την παραλία της Χαλκίδας, ενώ τα βεγγαλικά φώτισαν για ακόμα μία φορά τον ουρανό της Χαλκίδας κάνοντας τη νύχτα μέρα.



Οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της αγίας θα συνεχιστούν και την ημέρα της εορτής της, Τρίτη 26 Ιουλίου, στον ομώνυμο ναό, με το καθιερωμένο παζάρι να ανοίγει και επίσημα τις πόρτες του.