Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης αναζητούν συμμαχίες εν όψει β' γύρου


Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης αναζητούν συμμαχίες εν όψει β' γύρου
Η επομένη του α' γύρου της εκλογικής αναμέτρησης στη ΝΔ βρίσκει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους για ακόμη 20 ημέρες.

Αν και τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, οι πληροφορίες δίνουν ποσοστό περί το 40% στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και περί το 30% στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ποσοστό 20% φαίνεται ότι συγκεντρώνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας και το 10% φαίνεται να αγγίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ βρίσκονται ενδεχόμενες δηλώσεις στήριξής τους εκ μέρους των δύο άλλων υποψηφίων, που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β' γύρο της 10ης Ιανουαρίου.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης θεωρείται βέβαιο ότι θα εκφράσει τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως έχει δηλώσει και το προηγούμενο διάστημα είναι πολλά στα οποία συμφωνεί με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά.

Επιπλέον, ο Αδωνις Γεωργιάδης είχε «ξεσπαθώσει» τις προηγούμενες ημέρες κατά του Β.Μεϊμαράκη σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κυβέρνηση. Το ξέσπασμά του πυροδοτήθηκε από τη στήριξη Καραμανλή προς τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και τα σενάρια περί προσέγγισης στελεχών του καραμανλικού μπλοκ με κυβερνητικούς παράγοντες.

Η δήλωση στήριξης του Αδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται πολύ σύντομα μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων του α' γύρου.



Από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα τα πράγματα δεν αναμένεται να είναι τόσο καθαρά. Αλλωστε, ούτε στη δήλωση που έκανε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο, ο Απόστολος Τζιτζικώστας άφησε να διαφανούν οι προθέσεις του.

Δεδομένης της σφοδρής αντιπαράθεσης που είχε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, και ειδικά μετά το φιάσκο της 22 Νοεμβρίου, θεωρείται απίθανο να τον στηρίξει. 

Ωστόσο, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό ούτε το ενδεχόμενο να δηλώσει ευθεία στήριξη στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλωστε, ο περιφερειάρχης έχει δηλώσει ότι ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει ένα υποσύνολο της ΝΔ, για να του ανταποδώσει τότε τα πυρά ο πρώην υπουργός.
Σε μια πιο ασφαλή επιλογή, ο Απόστολος Τζιτζικώστας αναμένεται να καλέσει τους ψηφοφόρους του να επιλέξουν κατά συνείδηση, ενώ πιο καθαρή θέση αναμένεται να λάβουν οι βουλευτές που τάχθηκαν στο πλευρό του.

Ένας εξ αυτών, που αναμένεται να πάρει θέση, είναι ο Μάκης Βορίδης. 

Από την πλευρά της, η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega, περιορίστηκε να πει πως η επιλογή που έκαναν κάποιοι βουλευτές να ταχθούν στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν μια επιλογή συνείδησης και με τον ίδιο τρόπο, κατά συνείδηση, θα συνεχίσουν. 

Η ίδια μίλησε για «ηχηρό μήνυμα ενότητας» από τη βάση, σε μια αναφορά που σχετίζεται με τα σενάρια περί διάσπασης της ΝΔ την επομένη των εκλογών, τα οποία είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα. 

Στο ίδιο κανάλι, ο στενός συνεργάτης του Κ.Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι «ο κ. Μεϊμαράκης έχει σαφές πλεονέκτημα και λόγω αποτελέσματος, αλλά και επειδή καταφέρνει να ελκύει ψηφοφόρους που δεν έχουν κομματική ταμπέλα, που ανήκουν στον μεσαίο χώρο».